wtorek, 23 kwietnia 2013

Owsianka z cruchy


Składniki:
1 łyżka otrąb pszennych
3 łyżki otrąb owsianych
8 łyżek soku jabłkowego
5 łyżek mleka
3 łyżki cruchy bananowe z czekoladą
Przepis:
Otręby wsypujemy do miseczki i zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy do nasiąknięcia na ok. 20 minut. Następnie przekładamy nasączone otręby do garnuszka, dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Gotową owsiankę otrębową przekładamy do miseczki i posypujemy crunchy.




Crunchy stanowi pożywną mieszankę chrupiących, złocistych płatków owsianych poddanych delikatnemu procesowi prażenia. Zapewnia pełnowartościowy posiłek, i zawiera cenne składniki takie jak błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna1838 kJ (438 kcal)
Białko7,3g
Tłuszcz
w tym kwasy tł nasycone
jednonienasycone
wielonienasycone
15,2g
5,5g
5,5g
2,9g
Węglowodany
w tym cukry
64,4g
28,5g
Błonnik pokarmowy
w tym β-glukan
7,1g
1,7g
Sód
0,06g
Tiamina
0,22mg (20%)*
Kwas foliowy
36,1µg (18%)*
Fosfor
205,9mg (29%)*
Żelazo
2,2mg (16%)*
Magnez
65,4mg (17%)*
Cynk
1,5mg (15%)*
  *% zalecanego dziennego spożycia
Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb.

10 komentarzy: