środa, 14 września 2016

MAKARON Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki na 4 porcje.



Składniki:
300 g makaronu pełnoziarnistego gniazdka wstążki Lubella
500 g piersi kurczaka
400 g szpinaku (może być mrożony)
8 suszonych pomidorów 
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
180 g jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
Sól, pieprz






Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pokrojoną w drobną kostkę cebulkę wrzucamy na patelnię wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Podsmażamy, ciągle mieszając. W momencie, gdy cebulka lekko się zarumieni dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Podsmażamy aż mięso będzie gotowe. Następnie dodajemy szpinak (u mnie mrożony) i podsmażamy aż będzie miękki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W momencie, gdy szpinak już będzie miękki, dodajemy na patelnię jogurt naturalny oraz suszone pomidory i wszystko mieszamy. Podajemy całość posypaną startym parmezanem.






8 komentarzy:

  1. Często robię podobny obiadek, ale zwykle nie dodaję pomidorów. Ciekawe urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron w każdym wydaniu <3
    Pozdrawiam i zapraszam https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron w każdym wydaniu :)
    Pozdrawiam i zapraszam https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedno z moich ulubionych połączeń ! Suszone pomidory ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak domowy makaron :) pyszna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A w którym momencie dodajemy pomidory? I jaka ilość?

    OdpowiedzUsuń