środa, 6 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z chorizo

Na zapiekanki ziemniaczane jest pewnie trylion przepisów i każdy jest inny :) Dzisiaj przedstawiam mój ulubiony!
Składniki na 4 porcje.


Składniki:
0,5 kg ziemniaków (lub 5 dużych)
100 g kiełbasy chorizo
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
1 cebula czerwona
8 łyżek sosu pomidorowego lub ketchupu
100 g sera mozzarella
Kilka plastrów salami - opcjonalnie
Oregano, bazylia, sól morska i pieprz kolorowy - ulubione przyprawy

Przepis:
Ziemniaki płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie i w mundurkach ok. 10 - 15 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy w grube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15-20 minut.





8 komentarzy:

  1. bardzo smakowita zapiekanka :) moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...już samo patrzenie wzmaga apetyt, pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z chorizo to musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. MMm wygląda smakowicie :) Super składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, bardzo lubię takie zapiekanki, a chorizo to świetny dodatek, nadaje im charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie taka kolorowa i apetyczna! :-)

    OdpowiedzUsuń