wtorek, 27 stycznia 2015

Ryżowa zapiekanka z bakłażanem

Składniki na trzy porcje.


Składniki:
200 g brązowego ryżu
250 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe)
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
6 łyżek startego żółtego sera
½ łyżeczki kurkumy
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Przepis:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i smażymy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie, możemy dolać odrobinę wody i poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć.

Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut. 


14 komentarzy:

  1. Pyszniasta, lubię takie zapiekankiz tego względu ze sie praktycznie same robią :0

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammm znakomita zapiekana:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile sera *.* Uwielbiam takie zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam!:) podoba mi się wersja z bakłażanem :) fajna, lekka zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z bakłażanem biorę w ciemno:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kij tam z przepisem. Ty jesteś sliczna :******

    OdpowiedzUsuń
  7. Niedawno polubiłam bakłażana, więc ta zapiekanka byłaby dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda ta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bakażan to moje ulubione warzywo. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no pięknie, lubię bakłażana od niedawna, kiedyś byłam u znajomych na kolacji, był fatalny.........od tamtej pory nie tknęłam go, a tu w ubiegłym roju, a cóż mi to.......coś tam z nim machnęłam i <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapiekanka idealna! Bakłażana uwielbiam w każdej postaci! :)

    OdpowiedzUsuń