Składniki na trzy porcje.
200 g brązowego ryżu
250 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe)
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
6 łyżek startego żółtego sera
½ łyżeczki kurkumy
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Przepis:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na
opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę
bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas
mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i smażymy kolejne 15
minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie,
możemy dolać odrobinę wody i poddusić całość do momentu aż woda zostanie
wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć.
Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne.
Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym
serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut.
Pyszniasta, lubię takie zapiekankiz tego względu ze sie praktycznie same robią :0
OdpowiedzUsuńmniammm znakomita zapiekana:D
OdpowiedzUsuńIle sera *.* Uwielbiam takie zapiekanki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam!:) podoba mi się wersja z bakłażanem :) fajna, lekka zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńZ bakłażanem biorę w ciemno:-)
OdpowiedzUsuńKij tam z przepisem. Ty jesteś sliczna :******
OdpowiedzUsuńNiedawno polubiłam bakłażana, więc ta zapiekanka byłaby dla mnie idealna :)
OdpowiedzUsuńale pychotka:) mniam mniam:)
UsuńSmakowicie wygląda ta zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńBakażan to moje ulubione warzywo. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńno pięknie, lubię bakłażana od niedawna, kiedyś byłam u znajomych na kolacji, był fatalny.........od tamtej pory nie tknęłam go, a tu w ubiegłym roju, a cóż mi to.......coś tam z nim machnęłam i <3
OdpowiedzUsuńObłędna ,mój smak.
OdpowiedzUsuńZapiekanka idealna! Bakłażana uwielbiam w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuń