Są puszyste, delikatne i wspaniale nadają się na leniwe weekendowe śniadania :)
Z przepisu wychodzi ok. 10 pancakesów.
Z przepisu wychodzi ok. 10 pancakesów.
Składniki:
2 małe gruszki
1 jajko
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
2 łyki cukru brązowego
Szczypta cynamonu
Przepis:
Gruszki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte gruszki należy odsączyć. Dodajemy do nich jajko i mleko. Całość mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce łączymy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Do przygotowanej mieszanki dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy. Pancakesy smażymy na złoto z każdej strony na patelni bez tłuszczu.
Pyszne placuszki, idealne na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńAle puszyste! Takie najlepsze są według mnie z serkiem wiejskim - mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
fajny pomysł na jesienne placuszki :)
OdpowiedzUsuńJestem plackożercą i zaczynam się ślinić na widok takich pyszności!:)
OdpowiedzUsuńLubie i to bardzo, z gruszkami muszą smakować wyjątkowo
OdpowiedzUsuńnoo, to teraz wpadaj do mnie i zrób do mojej córze na śniadanie, ciotka ;d
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają, a ta lejąca się jeszcze czekolada... Nieeeboo :}
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pancakes, z gruszkami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne :) no a ta czekolada....kusisz! :)
OdpowiedzUsuńCudowne pankejki :)
OdpowiedzUsuń