Jest to zdecydowanie mój faworyt wśród serników :) Idealny na jesienne wieczory przy kakao!
Składniki:
600 g sera trzykrotnie mielonego (użyłam tego z Lidla)
200 g puree z dyni
1/2 szklanki brązowego cukru
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
Spód:
200 g ciasteczek imbirowych
100 g masła
Przepis na spód:
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem.
Przepis na masę serową:
Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier i przyprawy. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy.
jaki on cudowny! *___*
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Wspaniale Tobie wyszedł! Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńTen kolor <3 Nie ma to ja sernik! On smakuje ze wszystkim pysznie ;)
OdpowiedzUsuńO mamooo, to musi być wspaniałe! Zabieram kawałek...albo nie, od razu pół blaszki :D
OdpowiedzUsuńwspaniały kolor! :) idealna wersja sernika na jesień :)
OdpowiedzUsuńTeż bym chetnie zjadła kawałeczek do kubka kakao, narobiłaś mi ochoty na takie ciasto
OdpowiedzUsuńCudowny sernik, wspaniły kolor :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, kolory jesienie ale jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że wygląda naprawdę zacnie :) Pewnie też tak smakuje
OdpowiedzUsuńMogę tylko nieskromnie potwierdzić ;)
UsuńPo prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek. Po prostu kocham wszelkiego rodzaju dyniowe wypieki i ten imbirowy spód- pyszności!)
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej, amerykańskiej cukierni :)
OdpowiedzUsuń