sobota, 26 września 2015

Chrupiące gofry

Z przepisu wychodzi ok. 10 gofrów, którą są pyszne i chrupiące!


Składniki:
200 g mąki pszennej
75 g cukru
2 jajka
100 g masła
100 ml wody
1 łyżka whiskey (można pominąć ;))

Przepis:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki (oprócz masła). Całość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie miksujemy. Gofrownicę smarujemy cienko rozpuszczonym masłem i nakładamy ciasto na gofry. Pieczemy ok. 6 - 7 minut (w zależności od właściwości posiadanej gofrownicy). Podajemy ze świeżymi owocami (u mnie ukochane borówki) i ulubionymi dodatkami.








100 przepisów na gofry

11 komentarzy:

  1. mniam! :) z owocami są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm....ale mi narobiłaś smaka, zjadłabym sobie zmiodem

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, jak ja dawno nie jadłam gofrów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na gofry to zawsze mam ochotę! Brakuje mi tu tylko masła orzechowego hehe ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, ale bym takie zjadła! Wyglądają mega apetycznie. Miałam kiedyś w domu gofrownicę, ale była bardzo słaba-gofry siedziały w niej nawet i po 10 minut i nadal były gumowe i niedopieczone :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie, żałuje, że nie mam gofrownicy ale przepis zapisuję :)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Z goframi zawsze miałam problem- wychodziły miękkie. W końcu okazało się, że to wina gofrownicy, która ma zbyt małą moc;)
    Twoje gofry wyglądają perfekcyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, będę chciał go wypróbować w swojej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam gofry, ale nigdy mi nie wychodzą jak te z budek z goframi. Może na tym przepisie będą bardziej chrupiące. Często mam problem z tym że powstaje w moich zakalec, ale może to wina gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń