Oto mój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna!
Składniki na 4 porcje.
Składniki:250 g fasoli piękny jaś
200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej)
200 g boczku wędzonego surowego
1 duża cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki majeranku
Sól morska, świeżo mielony pieprz
Sos:
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego
Przepis:
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą do ok. 2 cm ponad fasolę. Do wody dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem drobno pokrojonej kiełbasy i boczku aż całość się zarumieni, a boczek wytopi. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola jest już miękka i następnie dodajemy do niej cebulę z kiełbasą i boczkiem. W blenderze miksujemy pomidory z puszki na gładką masę i dodajemy do fasoli razem z pozostałymi przyprawami i przecierem pomidorowym (możemy również użyć do tego domowego sosu pomidorowego). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż fasola będzie miękka.
Niestety mam traume z przedszkola :(
OdpowiedzUsuńoj ja też miałam! nie znosiłam fasolki... dopóki nie zrobiłam własnej :)
UsuńW przedszkolu, czy podstawówce też nienawidziłam fasolki. Jednak teraz jem ją ze smakiem;) W moim domu robi się ją praktycznie tak samo jak twoją.
UsuńDobre danie na taką jesienną pogodę :) Ja traumy żadnej nie mam i chętnie niedługo zrobię taką fasolkę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Zazwyczaj robię w wersji ekspresowej-z fasolką z puszki, choć z namaczanym całą noc Jasiem smakuje o wiele lepiej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Fasola zawsze dobra, ale dla mnie oczywiście bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane, pięknie sfotografowane! :)
OdpowiedzUsuńmhmmmm, dawno nie jedliśmy, ale nam smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam, szczególnie jesienią :) A wiesz, że mam takie same miseczki :) ?!
OdpowiedzUsuńaaaa! uwielbiam je <3
UsuńWygląda na bardzo gęstą. Narobiłaś mi smaka na fasolę!
OdpowiedzUsuń