poniedziałek, 21 września 2015

Fasolka po bretońsku

Oto mój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna!
Składniki na 4 porcje.
Składniki:
250 g fasoli piękny jaś
200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej)
200 g boczku wędzonego surowego
1 duża cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki majeranku
Sól morska, świeżo mielony pieprz
Sos:
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego

Przepis:
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą do ok. 2 cm ponad fasolę. Do wody dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem drobno pokrojonej kiełbasy i boczku aż całość się zarumieni, a boczek wytopi. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola jest już miękka i następnie dodajemy do niej cebulę z kiełbasą i boczkiem. W blenderze miksujemy pomidory z puszki na gładką masę i dodajemy do fasoli razem z pozostałymi przyprawami i przecierem pomidorowym (możemy również użyć do tego domowego sosu pomidorowego). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż fasola będzie miękka.




12 komentarzy:

  1. Niestety mam traume z przedszkola :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj ja też miałam! nie znosiłam fasolki... dopóki nie zrobiłam własnej :)

      Usuń
    2. W przedszkolu, czy podstawówce też nienawidziłam fasolki. Jednak teraz jem ją ze smakiem;) W moim domu robi się ją praktycznie tak samo jak twoją.

      Usuń
  2. Dobre danie na taką jesienną pogodę :) Ja traumy żadnej nie mam i chętnie niedługo zrobię taką fasolkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Zazwyczaj robię w wersji ekspresowej-z fasolką z puszki, choć z namaczanym całą noc Jasiem smakuje o wiele lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Fasola zawsze dobra, ale dla mnie oczywiście bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podane, pięknie sfotografowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mhmmmm, dawno nie jedliśmy, ale nam smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, szczególnie jesienią :) A wiesz, że mam takie same miseczki :) ?!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na bardzo gęstą. Narobiłaś mi smaka na fasolę!

    OdpowiedzUsuń