Sos przyda się do pizzy, do makaronu i innych pysznych dań! Zapraszam!
Składniki:
ok. 3 kg dojrzałych pomidorów
3 duże białe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
Oliwa z oliwek do smażenia
Przepis:
Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie kroimy je w grubą kostkę (nie musi być idealna). W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i smażymy je od czasu do czasu mieszając przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie (przy użyciu blendera) miksujemy pomidory na gładki sos. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowy gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki odwrócone do góry dnem pozostawiamy na ściereczce najlepiej na całą noc.
wspaniały! przepadam za takim!
OdpowiedzUsuńnadaje się do wszystkiego :)
UsuńNa pewno bardzo smaczny ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że zdjęcia są cudne i zachęcające, to jeszcze sam sos wygląda smakowicie. U mnie co tydzień w piątek mąż wymusza na obiad spaghetti, koniecznie z pomidorowym sosem - jutro piątek, więc wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuńIdealny do wielu dań ;) domowy najlepszy!
OdpowiedzUsuńTaki domowy jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńPyszny sos, domowy najlepszy!
OdpowiedzUsuńOoo świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMmmm...pychotka, nie tylko do pizzy, ale też do makaronu :)
OdpowiedzUsuńpyszny klasyczny sos mający wiele zastosowań :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny :) Nic nie może się równać do takiego domowego sosu. Żaden sklepowy :) ! Uważam, że warto poświęcić chwilę i zrobić taki sos w domu :)
OdpowiedzUsuńcałkowicie się zgadzam! domowe wyroby są najlepsze :)
UsuńGdzie jesteś :( ?!
Usuńa tutaj :)))
UsuńBardzo fajny przepis. Ja do pizzy zazwyczaj używa sosu zrobionego z domowego przecieru pomidorowego z przyprawami;)
OdpowiedzUsuńdomowy przecier pomidorowy też jest dobrym pomysłem jako dodatek do pizzy!
OdpowiedzUsuńTaki przyrządzony w domu jest najlepszy. Zaden kupny mu nie dorówna
OdpowiedzUsuńuwielbiam! fasolka jest przepyszna
OdpowiedzUsuń