środa, 9 września 2015

Sos pomidorowy do pizzy (i nie tylko)

Sos przyda się do pizzy, do makaronu i innych pysznych dań! Zapraszam!


Składniki:
ok. 3 kg dojrzałych pomidorów
3 duże białe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
Oliwa z oliwek do smażenia



Przepis:
Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie kroimy je w grubą kostkę (nie musi być idealna). W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i smażymy je od czasu do czasu mieszając przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie (przy użyciu blendera) miksujemy pomidory na gładki sos. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowy gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki odwrócone do góry dnem pozostawiamy na ściereczce najlepiej na całą noc.



18 komentarzy:

  1. Nie dość, że zdjęcia są cudne i zachęcające, to jeszcze sam sos wygląda smakowicie. U mnie co tydzień w piątek mąż wymusza na obiad spaghetti, koniecznie z pomidorowym sosem - jutro piątek, więc wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny do wielu dań ;) domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm...pychotka, nie tylko do pizzy, ale też do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny klasyczny sos mający wiele zastosowań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobny :) Nic nie może się równać do takiego domowego sosu. Żaden sklepowy :) ! Uważam, że warto poświęcić chwilę i zrobić taki sos w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis. Ja do pizzy zazwyczaj używa sosu zrobionego z domowego przecieru pomidorowego z przyprawami;)

    OdpowiedzUsuń
  7. domowy przecier pomidorowy też jest dobrym pomysłem jako dodatek do pizzy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki przyrządzony w domu jest najlepszy. Zaden kupny mu nie dorówna

    OdpowiedzUsuń