Ciasto w iście amerykańskim stylu! Proste i pyszne! Zapraszam!
Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm.
Składniki na spód:
500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych)
100 g masła
Składniki na masę:
180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia
100 g masła orzechowego typu crunchy
1 łyżka miodu (użyłam akacjowego)
Dodatki:
10 szt. reese's mini
1 łyżka poszatkowanych orzeszków ziemnych
Płynny karmel (opcjonalnie)
Przepis:
Ciasteczka wraz z nadzieniem umieszczamy w blenderze i miksujemy. Zmiksowane ciasteczka przekładamy do miski, dodajemy do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany spód umieszczamy w wysmarowanej masłem tortownicy.
Do schłodzonej szklanej miski wlewamy zimną śmietankę i miksujemy do momentu aż śmietanka będzie sztywna. Następnie dodajemy serek, masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny. Ciasto należy wyciągnąć ok. 10 minut wcześniej z zamrażalki przed jego podaniem. Wierzch ciacha polecam ozdobić smakowitym karmelowym sosem.
Wygląda apetycznie :p
OdpowiedzUsuńOjoj ale wspaniałe :-) kocham oreo - ba wręcz jestem od nich uzależniona :-)
OdpowiedzUsuńWow, ale kusisz! To są moje smaku 100%! Kocham Reese's <3
OdpowiedzUsuńpowiem Ci, że jak zobaczyłam zdjęcie na fb, to zrobiłam oczy, bez kozery, zbędnych słów, Emilkaa....zajebiste ciasto, zdjęcie!
OdpowiedzUsuńOlu! Dziękuję za te miłe słowa - ostatnio trochę bardziej się przykładam do fotek i taka motywacja jest mi potrzebna jak deszcz na pustyni! Mogę tylko zdradzić, że ciacho jest mega dobreeeee ;)
Usuńwygląda obłędnie a jak musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, jak z prawdziwej cukierni :)
OdpowiedzUsuńIstny obłęd ! To jest właśnie foodporn <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis + efektowny wygląd! Super! :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak genialnie, że aż ślinka leci po pas!
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :) wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńto ciasto ma same plusy- bez pieczenia i jakie smaczne:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej ciekaw jestem jego przekroju :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie! Faktycznie w amerykańskim stylu;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkie ciasta, aż dodałam sobie do zakładek ;] Też piekę, wpadaj: http://kittys-cookies.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńbardzo kuszace ciasto! przed jego zrobieniem chcialabym jednak zapytac - czy po wyjeciu z zamrazarki to ciasto mozna przechowywac w lodowce?
OdpowiedzUsuńmożna przechowywać je w lodówce, jednak u mnie stało jeden dzień, ale myślę że możesz śmiało przechowywać je do 3 dni.
Usuń