Oto moja wersja sławnej już zupy meksykańskiej. Zapraszam!
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 l wody
Oliwa z oliwek do smażenia
Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia itd.
Sól morska, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
Tortilla nachos
Przepis:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie zalewamy mięso wodą, dodajemy fasolę (razem z płynem), odsączoną kukurydzę oraz zmiksowane pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Do zupy dodajemy ulubione przyprawy - słodką paprykę, oregano, bazylię, kminek oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z limonki. Zupę podajemy w towarzystwie Tacos.
Pyszna, treściwa, sycąca, aromatyczna...Muszę, po prostu muszę ją zrobić! :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana :)
Ja często robię taką z samych warzyw, wiadomo ;)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną zupkę, bardzo ją lubimy!
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, bardzo takie lubię
OdpowiedzUsuńnie dość, że pyszna to jeszcze syta :)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu planuje zrobić zupę meksykańską. Twoja wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńPotrawy meksykańskie są świetne w smaku;))
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka :-) super na chłodne i deszczowe dni :-)
OdpowiedzUsuń