Składniki:
200 ml wódki
1 puszka masy kajmakowej
50 ml śmietanki 30%
Przepis:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce. Jak dla mnie alkohol musi się przegryźć, ale można krówkę pić od razu po przygotowaniu ;) Jeżeli lubimy gęstsze likiery możemy dodać więcej śmietanki, a jeśli wolicie rzadsze to możecie całkowicie z niej rezygnować. Z podanych składników otrzymamy ok. 600 ml likieru. Pamiętajcie, żeby przed użyciem wstrząsnąć! ;)
wódkę mam w lodówce już od jakichś dwóch miesięcy, dwa tygodnie temu kupiłam masę kajmakową, muszę tylko wymieszać! myślę, że jest pyszne, co sądzisz, bo pewnie już próbowałaś ? :)
OdpowiedzUsuńKochana jest pyszny! Uwielbiam wszystko co nosi znamiona toffi, karmelu i tzw. krówki - jeżeli też jesteś fanką takich smaków - nie wahaj się ani chwili dłużej! :D
Usuńpo świętach robię ! :D
UsuńMmmm, ten likier musi bosko smakować!
OdpowiedzUsuń/zapraszamy do nas!
mm! wypróbuję bez wątpienia!
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności...
OdpowiedzUsuńwow! ale to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńmój tata robił taki jakieś 2-3 lata temu, jest pyszny! :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie likiery,dzis zrobiłam z cukierkami kukułkami,też wyszedł pyszny ale musze wypróbować jeszcze ten krówkowy.czy można pominąć śmietankę 30 % czy jest raczej niezbędna?
OdpowiedzUsuńoczywiście możesz pominąć śmietankę - likier będzie rzadszy i ciemniejszy :)
Usuńo tak, to musi być cudowne:)
OdpowiedzUsuńooo chyba trzeba będzie zrobić :D
OdpowiedzUsuńZapisany przepis! Chętnie przetestuję:)
OdpowiedzUsuńmniammm jak ja uwielbiam takie likierki^^
OdpowiedzUsuńjak mi podasz przepis na kawówkę to będę Cię na rękach nosić i pic Twoje zdrowie do upadłego ;-D
kawówka powiadasz? :D dobra, ten likier jest następny na mojej liście :D
UsuńNa prezent idealny! Choć osobiście za tego typu alkoholem nie przepadam, krówkowego likieru bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńOoo uwielbiam taki likier :D
OdpowiedzUsuńPrawdziwy obłęd :) Taki likier musi być po prostu przepyszny.
OdpowiedzUsuńO nie, nie mogę czegoś takiego zrobić;-) Wciągnęłabym cały na jeden raz = łyk:-))
OdpowiedzUsuńten likier musi być cudowny,jak ja się cieszę zresztą jak wy. hihihi. Ale jestem szczęśliwa że też tak jak wy mogę dodać swój komentarz na temat tego przepysznego likieru. On musi być taki dobry i smaczny.Jestem naprawdę przekonana że ten likier obudzi we mnie prawdziwe smaki.Bardzo was pozdrawiam i dodam że taki likier robiła moja babcia na wsi po wydojeniu mleka z kozła leona.Oj oj pozdrawiam was i nie mogę doczekać się tego smaku,napewno będzie wspaniały tak jak i wasze ciepłe komentarze.Pozdrawiam (Wiesia zza piecka) papa. hihihi
OdpowiedzUsuńWygląda bosko ;) niedługo na moim blogu wariacja na jego temat ! ;)
OdpowiedzUsuńmniam... a ile taki likier może stać po zrobieniu ??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Beata
Beatko u mnie w lodówce stał dwa tygodnie, ale myślę że do miesiąca spokojnie może stać :)
UsuńA zamiast wódki może być rum? Co myślicie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować z rumem :)
Usuńjak długo można go przechowywać? czy musi stać w lodówce czy może również w barku?
OdpowiedzUsuńU mnie w lodówce stał dwa tygodnie, ale myślę że miesiąc może stać. Ze względu na śmietankę bezpieczniej trzymać likier w lodówce, wtedy mamy pewność, że nic mu się nie stanie
UsuńCoś wspaniałego polecam.
Usuń