Ziemniaczki z tego przepisu są mega chrupiące i wspaniale pasują do głównego dania!
Składniki na 4 porcje.
Składniki:
1 kg ziemniaków
5 łyżek oleju arachidowego (lub oliwy z oliwek)
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
Przepis:
Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy do lekko posolonej gotującej się wody. Gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki będą półtwarde. Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy olej arachidowy, paprykę, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wylewamy na ziemniaki i dokładnie je nacieramy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy ziemniaki (najlepiej tak aby się nie stykały), posypujemy rozmarynem i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku (w termoobiegu) przez 15-20 minut.
Bardzo ładne zdjęcia! :) Ziemniaczki musiały być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMmmm.....wyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńTakie ziemniaczki lubię najbardziej ! Są o niebo lepsze od frytek - wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńpieczone to chyba moja ulubiona porcja podania ziemniaka :)
OdpowiedzUsuńChrupiące i o to chodzi,mniam.
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za zwykłymi ziemniakami, ale te wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńIdealnie chrupiące :) aż ślinka cieknie na ten widok.....
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ziemniaczki do obiadu - mniam! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty! Uwielbiam takie ziemniaczki :) Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZnakomite! :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ziemniaki <3
OdpowiedzUsuńheh, robię je tak często, że wstyd pisać i pokazywać :D <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Też takie robię, są pyszne :) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńA teraz pytanie za 100 punktów. Jakiej oliwy warto użyć w takim przepisie? :)
OdpowiedzUsuńdobrej jakości! :) ja używam zawsze oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia :)
Usuń