Czarna rzepa jest niestety często niedoceniana! Idealnie spełnia się w surówkach :) Zapraszam!
Składniki na 2 porcje.
Składniki:
2 czarne rzepy
2 marchewki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżeczki majonezu (np. kielecki)
Szczypta czerwonej ostrej papryki
Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
Przepis:
Rzepę oraz marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dodajemy kukurydzę, sól, pieprz, majonez i szczyptę czerwonej ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do "przegryzenia" na ok. 15 minut (można pominąć).
Nigdy nie jadłam czarnej rzepy! Surówka bardzo fajna :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę? o rajciu! w takim razie spróbuj koniecznie!
UsuńBardzo fajna surówka, w sam raz na obiad :)
OdpowiedzUsuńwspaniała :) a to prawda i rzepa i kalarepa są u nas niedoceniane.
OdpowiedzUsuńJa też nigdy nie miałam okazji jeść czarnej rzepy, surówka wygląda smakowicie, chyba będę musiała wykorzystać ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie jadłam takiej surówki, ani rzepy. Ale myślę, że warto to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńPycha ! Jestem ogromna fanką rzepy - każdej rzepy. Zazwyczaj swoją robię ze śmietaną, sola i pieprzem. Ale twoja sałatka też pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajna, kolorowa porcja zdrowia :)
OdpowiedzUsuńPycha, takie surówki są bardzo zdrowe
OdpowiedzUsuńtak, przyznaję, sięgam po nią tak rzadko, że nawet nie pamiętam.....................
OdpowiedzUsuńdobra, wstydzę się <3
Hmm...nie przypominam sobie żebym jadła kiedyś czarną rzepę ;) ciekawa jestem jak smakuje. Surówka prezentuje się bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuń