wtorek, 20 października 2015

Surówka z czarnej rzepy

Czarna rzepa jest niestety często niedoceniana! Idealnie spełnia się w surówkach :) Zapraszam!
Składniki na 2 porcje.


Składniki:
2 czarne rzepy
2 marchewki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżeczki majonezu (np. kielecki)
Szczypta czerwonej ostrej papryki
Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz



Przepis:
Rzepę oraz marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dodajemy kukurydzę, sól, pieprz, majonez i szczyptę czerwonej ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do "przegryzenia" na ok. 15 minut (można pominąć).






   

11 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam czarnej rzepy! Surówka bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna surówka, w sam raz na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała :) a to prawda i rzepa i kalarepa są u nas niedoceniane.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nigdy nie miałam okazji jeść czarnej rzepy, surówka wygląda smakowicie, chyba będę musiała wykorzystać ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że nigdy nie jadłam takiej surówki, ani rzepy. Ale myślę, że warto to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha ! Jestem ogromna fanką rzepy - każdej rzepy. Zazwyczaj swoją robię ze śmietaną, sola i pieprzem. Ale twoja sałatka też pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna, kolorowa porcja zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tak, przyznaję, sięgam po nią tak rzadko, że nawet nie pamiętam.....................
    dobra, wstydzę się <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm...nie przypominam sobie żebym jadła kiedyś czarną rzepę ;) ciekawa jestem jak smakuje. Surówka prezentuje się bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń