Dzisiaj odrobinę wspomnień...
Miałam szczęście
odwiedzić piękny kraj, jakim jest Chorwacja i posmakować tamtejszej tradycyjnej
kuchni. Wylądowałam na wyspie Ugljan w pobliżu Zadaru, ale pomimo dużej ilości
turystów, zza każdego rogu wyłaniał się uśmiechnięty mieszkaniec tego kraju.
Wyjątkowo wspominam tamten wyjazd i postanowiłam podzielić się z Wami
wspomnieniami oraz ciekawym przepisem na tzw. potrawkę pasterską w moim
wydaniu.
Dlaczego akurat
teraz, w środku zimy? Ponieważ odrobina słonecznych zdjęć w okresie mrozów i
śniegu przyda się każdemu, a poza tym otrzymałam dziś paczkę z produktami marki
Podravka, które nadają się idealnie do przygotowania śródziemnomorskich dań, w
tym oczywiście chorwackich specjałów. Oferowane produkty są
wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku - powstają one na bazie warzyw
dojrzewających w słońcu południowej Europy, bez konserwantów.
Ponadto
Podravka to chorwacka firma, która od lat działa na polskim rynku! Sprawdźcie
koniecznie co mają w swojej śródziemnomorskiej ofercie na http://www.podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej/
Postanowiłam
przygotować na bazie pomidorów krojonych i ajvaru ostrego od Podravki,
aromatyczną potrawkę pasterską, w Chorwacji znaną jako čobanac, która jest popularny w kontynentalnej części Chorwacji.
Potrawka powinna być gęsta, sycąca i pobudzać nas do pracy. W oryginale
potrawka opiera się na jagnięcinie lub baraninie, dużej ilości cebuli i
pomidorów. Postanowiłam przygotować taki właśnie gulasz/potrawkę na podstawie
szynki wieprzowej.
Przepis na 3-4
porcje:
0,5 kg szynki
wieprzowej
2 cebule białe
400 g pomidorów krojonych firmy Podravka
400 g pomidorów krojonych firmy Podravka
2 łyżki Ajvaru ostrego firmy
Podravka
0,5 kg ziemniaków
100 ml półwytrawnego białego wina
0,5 kg ziemniaków
100 ml półwytrawnego białego wina
1 ząbek
czosnku
Sól morska i świeżo mielony pieprz
Sól morska i świeżo mielony pieprz
Oliwa z oliwek do
smażenia
Kilka ziaren ziela
angielskiego, listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, sól morską, świeżo mielony pieprz i podsmażamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość ciepłą wodą, dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy i dusimy całość aż woda całkowicie się zredukuje. Po tym czasie dodajemy ponownie odrobinę wody oraz pokrojone pomidory wraz z Ajvarem i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę i dorzucić do potrawki, całość zalać winem i po ok. 15 minutach zdjąć z ognia.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, sól morską, świeżo mielony pieprz i podsmażamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość ciepłą wodą, dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy i dusimy całość aż woda całkowicie się zredukuje. Po tym czasie dodajemy ponownie odrobinę wody oraz pokrojone pomidory wraz z Ajvarem i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę i dorzucić do potrawki, całość zalać winem i po ok. 15 minutach zdjąć z ognia.
Smacznego!
potrawka jest rewelacyjna, w szczególności o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za Chorwacją. Co roku spędzamy urlop na wyspie Hvar (środkowa Dalmacja), i przepadam za tamtejszą kuchnią, figami zrywanymi prosto z drzewa, winogronami, błyszczącymi w słońcu granatami, no i owocami morza!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Chorwację, uwielbiam ich kuchnię, pyszne danie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ajvary tej firmy! :)
OdpowiedzUsuńPyszne produkty ma Podravka, super
OdpowiedzUsuńIdealne danie na taką pogodę !
OdpowiedzUsuńOj tak, Chorwacja to piękny kraj. My mieszkaliśmy u chorwackiej rodziny, która wynajmowała turystom pokoje...pamiętam, że zawsze rano dostawaliśmy w prezencie pyszne, soczyste pomidory prosto z chorwackiego ogródka. Co to był za smak! <3 Potrawa bardzo fajna, zwłaszcza na te brzydkie zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, uwielbiam tą słoneczną Chorwację :)
OdpowiedzUsuńJa te wakacje również spędziłam na Chorwacji, przywołałaś cudowne wspomnienia :-) Aż się rozmarzyłam! :-) Danie wygląda bardzo, bardzo smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńta chorwacka potrawa wygląda bardzo apetycznie. chętnie bym zjadła. a widoki w Chorwacji - przepiękne :)
OdpowiedzUsuń