sobota, 10 września 2016
CIASTKA MARSHMALLOW & CORN FLAKES
Składniki:
125 g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
200 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/5 łyżeczki sody
50 g corn flakes (klasyczne) marki Lubella
50 g czekoladowych kropelek
50 g mini marshmallow
Przepis:
Masło wraz z cukrem umieszczamy w mikserze i miksujemy ok. 3 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy jajko i miksujemy kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól - mieszamy całość do połączenia składników. Następnie dodajemy płatki corn flakes, mieszamy i dodajemy mini marshmallow - ponownie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto nakładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą np. łyżki do lodów, formujemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 190C, wyciągamy ciastka z lodówki i układamy je na papierze do pieczenia w odległości minimum 7 cm od siebie.
Ciastka pieczemy od 12 do 15 minut (należy obserwować kolor ciastek, ja piekłam równo 12 minut). Jeszcze ciepłe ciastka są lekko ciągnące (marshmallow), a po ostygnięciu nieco twardnieją.
Polecam wcinać ciacha z gorącym mlekiem lub do kawy! Dzięki dodaniu płatków corn flakes Lubelli ciastka są fantastycznie chrupiące. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny blog.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Porywam kilka bo wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńCudne ciacha, ja uwielbiam ciasteczka - to mnie relaksuje :-)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że te pianki mają żelatynę, bo pomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMyśle ze bez pianek tez bedą mega dobre ;)
UsuńŚwietne ciacha :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńobserwuje
bardzo fajne ciacha :)
OdpowiedzUsuńFajowe ciasteczka, zrobię dzieciakom
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. W wolnej chwili chętnie wypróbuje przepis. Czy cornflakes mogą być w wersji żytniej?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Klasyczne, pełnoziarniste i żytnie jak najbardziej bedą się nadawały :)
UsuńŚwietne ciacha. Pierwszy raz widzę takie z dodatkiem cornflakes:)
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek jeszcze nie widziałam;) Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, gratuluje lekkości w kuchni, pysznie!
OdpowiedzUsuńArcydzieło. Moje dzieci uwielbiają te ciastka. Dziękuję Ci kochana za przepis! :-)
OdpowiedzUsuńO jak mi miło! Smacznego!! :)
UsuńCudowne ciasteczka, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie ciastka naprawde muszą świetnie smakować, już sam wygląd to mówi;)
OdpowiedzUsuńCorn Flakes fajna sprawa!
OdpowiedzUsuńpyszne dania i super przepisy
OdpowiedzUsuń