niedziela, 8 listopada 2015

Jabłecznik na kruchym cieście

Teraz jest idealny czas na wykorzystanie jabłek do wszelakich dań i deserów :)
Forma 25 cm x 30 cm.


Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 żółtka
2 łyżki śmietany 8%
Szczypta soli

Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki wody

Kruszonka:
100 g masła
100 mąki
50 g cukru trzcinowego

Dodatkowo:
4 łyżki cukru trzcinowego do posypania

Przepis:
W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Następnie przechodzimy do masy jabłkowej.

Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę (nie musi być równa) i umieszczamy w garnku razem z wodą i cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki.

Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10 minut.
Po upływie tego czasu wyciągamy formę z piekarnika, przekładamy masę jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy cukrem trzcinowym.

Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem.



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam jabłeczniki!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruchy spód, jabłuszka i kruszonka- wszystko co najlepsze :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacha z jabłkami to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę kawałek, bardzo lubię jabłeczniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taki jabłecznik na kruchym spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super post.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://szum-oceanu.blogspot.com/

    PS: Za każdą obserwację oraz komentarz się odwdzięczam ;)

    OdpowiedzUsuń