Słodycz muffinki przełamana lekką kwaskowatością rabarbaru to idealne połączenie na letnie popołudnie!
Składniki na 12 sztuk.
200 g rabarbaru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
Przepis:
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. W osobnej misce postępujemy tak samo z mokrymi składnikami. Następnie łączymy mokre i suche składniki, mieszamy je dokładnie i na końcu dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy do 3/4 wysokości papilotek, wierzch muffinek posypujemy szczyptą brązowego cukru. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Z rabarbarem?! Kocham jego kwaśną nutę w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nie jadłam w tym roku muffinów z rabarbarem, więc kradnę jednego;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju wypieki z rabarbarem!;)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia:)
dziękuję!
UsuńMniam! Te muffinki wyglądają perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńTego mi teraz trzeba, mam chęc na takie muffinki
OdpowiedzUsuńo jacie, fajne, pierwsze widzę, chyba..:)
OdpowiedzUsuńno przydałoby się pomaszkiecić, ale ....ale ktoś by mi mógł takie podać, z kuchni uciekam :D
Szkoda, ze rabarbaru już nie ma, bo mogłabym zrobić.
OdpowiedzUsuńLubie połączenie słodkiego z kwaskowatym.
Pyszne muffinki, lubię te małe słodkości :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie piekłam muffinek! pyszności :)
OdpowiedzUsuńMmm wspaniałe, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńAle piękności :>
OdpowiedzUsuńPysznie, rabarbar to dla mnie smak dzieciństwa, uwielbiam we wszelkich ciastach i babeczkach :)
OdpowiedzUsuńFajne muffinki :)
OdpowiedzUsuńz dzieciństwa pamiętam, że rabarbar mi nie podchodził zupełnie. Może już czas się z nim przeprosić...
OdpowiedzUsuń