To już druga odsłona chłodnika - tym razem postawiłam na orzeźwiającego ogórka i zadziorną rzodkiewkę :)
Składniki na 4 porcje.
Składniki:
400 g ogórków gruntowych
150 g rzodkiewek
200 g jogurtu naturalnego gęstego
250 g kefiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki suszonego chilli
Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy
Przepis:
Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut.
Jadłam taki i był pyszny.
OdpowiedzUsuńNa taką pogodę chłodniki są idealne
OdpowiedzUsuńW taką pogodę chłodnikami mogłabym się zajadać bez końca, szczególnie takimi pysznymi :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie na upały panujące na zewnątrz :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy w takie upały :)
OdpowiedzUsuńChłodnik wygląda bardzo apetycznie, jak z kolorową posypką;)
OdpowiedzUsuńPyszny i idealny na upały :)
OdpowiedzUsuńchłodniki na takie upały to idealna propozycja :)
OdpowiedzUsuńIdealny na te upały! :-)
OdpowiedzUsuńw upalne dni, tylko chłodniki w rozmaitych wariacjach :D
OdpowiedzUsuń