czwartek, 6 sierpnia 2015

Chłodnik ogórkowy

To już druga odsłona chłodnika - tym razem postawiłam na orzeźwiającego ogórka i zadziorną rzodkiewkę :)
Składniki na 4 porcje.


Składniki:
400 g ogórków gruntowych
150 g rzodkiewek
200 g jogurtu naturalnego gęstego
250 g kefiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki suszonego chilli
Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przepis:
Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut.



10 komentarzy:

  1. Na taką pogodę chłodniki są idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. W taką pogodę chłodnikami mogłabym się zajadać bez końca, szczególnie takimi pysznymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie na upały panujące na zewnątrz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chłodnik wygląda bardzo apetycznie, jak z kolorową posypką;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny i idealny na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chłodniki na takie upały to idealna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. w upalne dni, tylko chłodniki w rozmaitych wariacjach :D

    OdpowiedzUsuń