piątek, 2 stycznia 2015

Pesto ze szpinaku

Składniki na dwie duże porcje.


Składniki:
100 g świeżego szpinaku typu baby
40 g orzechów nerkowca
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki tartego żółtego sera
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz

Przepis:
Szpinak myjemy i osuszamy. Do blendera wsypujemy orzechy nerkowca, ziarna słonecznika, dodajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy listki szpinaku. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy sól, pieprz i żółty ser, ponownie miksujemy. Tak przygotowane pesto jest wspaniałym dodatkiem do makaronów.





26 komentarzy:

  1. szpinak i orzechy nerkowca to połączenie idealne w pesto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak ale w ten sposób go jeszcze nie przygotowywałam, muszę spróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. baaardzo lubię, jest pyszne. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... cudowne połączenie skłądników... i do tego te nerkowce <3

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie! uwielbiam w pesto czy bazyliowym, pietruszkowym czy właśnie szpinakowym nerkowce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny intensywny kolor...zapewne smak też cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. i do tego makaron i nic więcej mi nie potrzeba! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasto ma piękny kolor ;) Już wyobrażam sobie jego smak z makaronem i serem pleśniowym <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładny kolorek :) Zapraszam do siebie gdzie pokazuję mój sposób na dobry obiad :D Pozdrawiam Serdecznie w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł! wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda naprawdę przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny ma kolor! Ciekawy pomysł, fajne połączenie szpinaku z nerkowcami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga kulinarnego :) veggieappetizing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Makaron z pesto szpinakowym smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie i zachęcająco, kiedyś też robiłam zielone pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam szpinak i na pewno sprobuje Twojego przepisu : )

    OdpowiedzUsuń
  17. Do tej pory pesto pomidorowe było moim ulubionym, ale szpinakowe... mmm. Chyba zmienię zdanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam jaki śliczny kolorek :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawe połączenie. Wypróbuję ten przepis. :-)
    Pozdrawiam i obserwuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Szpinakowego jeszcze nigdy nie jadłam ani nie robiłam :-) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  21. o! nie jadłam, nie znam! do zrobienia, zgapienia jak nic:D

    OdpowiedzUsuń