Składniki:
1 puszka masy makowej (850g)
3 duże jabłka
4 jajka
9 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło do wysmarowania blaszki
Bułka do obsypania blaszki
Opcjonalne dodatki:
Cukier
Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wrzątku
Przepis:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały lukier na wierzch ciasta.
wygląda smakowicie i orientalnie:)!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńMmmmm pycha :) mogę kawałek? :)
OdpowiedzUsuńteż lubię to ciasto:) świetnie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych :) Zbieramy wszystkie ciekawe świąteczne przepisy :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, niedawno jadłam podobne ciasto, bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowca! Takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZjadlabym...:) zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, muszę w końcu go zrobić! :)
OdpowiedzUsuńczuję, że zgotuję od Ciebie ten makowiec na święta :-)
OdpowiedzUsuńciacho znam, ale jako że nie lubię maku to nie robię.
OdpowiedzUsuńA się tak zastanawiałam co jeszcze mogę upiec na święta :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości u Ciebie!! Super
OdpowiedzUsuńOd dawna się przymierzam do jego zrobienia i jakoś zawsze coś wypada innego. Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :):*
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńjaki wspaniały! super przepis! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki makowiec, robię taki tylko zamiast maku z puszki gotuję i mielę sama smakuję o wiele lepiej.
OdpowiedzUsuń