Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm.
200 g herbatników150 g masła
Składniki na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na mus:
250 g malin
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem.
Przepis na masę serową:
Ser przekładamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy.
Przepis na mus:
Maliny myjemy i umieszczamy w melakserze. Całość miksujemy. Następnie uzyskany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Po przetarciu dodajemy do musu cukier puder i całość mieszamy aż cukier się rozpuści.
Na wierzch sernika nakładamy mus w postaci kropel, które przy pomocy wykałaczki rozmazujemy według własnej fantazji :)
Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut, następnie wyciągamy go i pozostawiamy do w tortownicy całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie sernik wkładamy do lodówki na całą noc.
Wwow! Jestem pełna podziwu :)
OdpowiedzUsuńMniam! zjadłabym ze smakiem!
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam serniki, no i maliny, jak dla mnie to połączenie idealne:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
ale piękny sernik!
OdpowiedzUsuńWzorek na tym serniku jest tak piękny, że szkoda byłoby mi go zjadać:)
OdpowiedzUsuńsernik? poproszę o wysyłkę, kocham, uwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńsernik wyszedł wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik, a jak pysznie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńPyszniutki ,ale na Philadelphi pewnie esy floresy wpadną mi do środka?Poradź ,proszę ,innego sera nie mam.
OdpowiedzUsuńniestety ciężko mi powiedzieć jak mus będzie zachowywał się na Philadelphi (nigdy z niego nie korzystałam).
Usuńświetne wzorki się zrobiły z malin :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Piekłam kilkukrotnie bardzo podobny, zmieniałam tylko smak musu :) Świetnie pasuje jagodowy i wiśniowy! A sam sernik- poezja! :D
OdpowiedzUsuńdzięki za podpowiedź! wiśniowy mus brzmi genialnie!
UsuńCudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńEmcia!Taki sernik to prawdziwe cudo!Wyzwala we mnie nieodpartą chec rzucenia się na ekran!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłego week!
Agata
Piękny sernik ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniały !!! Ten wierz prezentuje się tak pięknie :) ! Aż żal go pokroić...
OdpowiedzUsuńKochana Emciu! Perfekcyjny!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny wyszedł;) uwielbiam wzorki z wykałaczki.
OdpowiedzUsuńCudowny Emcia:)
Jaki idealny <3 !!!
OdpowiedzUsuńJest absolutnie cudowny :)
OdpowiedzUsuńTak smacznie ^^
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje chociaż w połowie tak jak wygląda to... poproszę dokładkę! :)
OdpowiedzUsuń