Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk pierogów.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 szklanka ciepłej wody
Szczypta soli
400 g truskawek
1 łyżeczka oleju
Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów)
2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów)
Przepis:
Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek truskawek i zaklejamy mocno brzegi pierogów. Po sklejeniu wszystkich pierogów wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Pierogi podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukru - w moim przypadku był to niezwykle aromatyczny cukier marcepanowy SKOWRCU.
Wspaniale wyglądają <3 Jestem oczarowana Twoimi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńKocham! Te pierogi są u mnie na 2 miejscu bo moje trio jest takie:
OdpowiedzUsuń1.Z jagodami
2.Z truskawkami
3.Ze szpinakiem
obiecałam sobie, że jagodowe będą następne! ;D
UsuńMmmm... Wyglądają wspaniałe! Zjadłabym całą michę!
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńfajneee, skorzystam z przepisu i zrobię w nd pierogi, o!!
OdpowiedzUsuńdałabym się za nie posiekać:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńmmmmniam... jak to musi pachnieć... i smakować!
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu robiłyśmy pierogi z truskawkami <3 Ale z takim cukrem marcepanowym muszą smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńpyyyycha! :) i zdjęcia cudowne :)
OdpowiedzUsuń