Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk szaszłyków.
Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
12 małych plastrów boczku
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1,5 cebuli fioletowej
6 szt. pieczarek
2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków
1 łyżka oleju
Przepis:
Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z pieczarkami i cebulą. Następnie przygotowane składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez ok. 25-30 minut.
Doskonale smakują w towarzystwie ryżu lub świeżego pieczywa. Polecam podawać szaszłyki z sosem czosnkowym.
No proszę i grilla można zrobić w domu :)
OdpowiedzUsuńojjj, robiłam takowe bardzo często w ubiegłym roku, uwielbiamy<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ,pomysłowo.
OdpowiedzUsuńFajne, dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńJakoś utarło się, że szaszłyki tylko z grilla, a tu proszę...:-)
OdpowiedzUsuńNa takie szaszłyki zawsze jest dobra pora :)
OdpowiedzUsuńTeż często robimy szaszłyki z piekarnika, na grill musi być pogoda, a na takie kolorowe szaszłyki ochota jest niezależna od pogody :)
OdpowiedzUsuń