środa, 2 lipca 2014

Szaszłyki z piekarnika

Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk szaszłyków.


Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
12 małych plastrów boczku
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1,5 cebuli fioletowej
6 szt. pieczarek
2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków
1 łyżka oleju
Przepis:
Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z pieczarkami i cebulą. Następnie przygotowane składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez ok. 25-30 minut. 
Doskonale smakują w towarzystwie ryżu lub świeżego pieczywa. Polecam podawać szaszłyki z sosem czosnkowym.




8 komentarzy:

  1. No proszę i grilla można zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojjj, robiłam takowe bardzo często w ubiegłym roku, uwielbiamy<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś utarło się, że szaszłyki tylko z grilla, a tu proszę...:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie szaszłyki zawsze jest dobra pora :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też często robimy szaszłyki z piekarnika, na grill musi być pogoda, a na takie kolorowe szaszłyki ochota jest niezależna od pogody :)

    OdpowiedzUsuń