czwartek, 5 czerwca 2014

Proste ciasto ze śliwkami

Blacha o wymiarach 24cm x 37cm

Składniki:
2,5 szklanki mąki
250 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
1 torebeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik śliwek z kompotu / w syropie (ok. 200 g)
1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej)
Przepis:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy stopniowo do ciasta, stale je miksując. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy połówki śliwek (można je obtoczyć w mące - zapobiegnie to ich zapadnięciu się). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować galaretkę. Przygotowujemy ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. W momencie, gdy galaretka jest wystudzona i zaczyna tężeć należy przelać ją na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego zastygnięcia w lodówce.


Ps. sorki za jakość zdjęć, ale obecnie jestem pozbawiona piekarnika i pieczę gościnnie (gdzie mnie kto do kuchni wpuści) i zdjęcia robię telefonem :P





Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com

17 komentarzy:

  1. jakie pyszne, domowe ciasto, wspaniale wyszło mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejne do zrobienia!! jak nic!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ,ze ...śliwkami nie jadłam wieki.

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nie jadłam śliwek w tym roku,ale Twoje ciasto mnie zachęca do tego pierwszego kroku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm.. to musiało być przepyszne....:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram ze sobą jeden kawałek i ...zmykam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kojarzy mi się piosenka z lat dzieciństwa....;)

    OdpowiedzUsuń
  8. już mi się marzą świeże śliweczki:) pycha ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę się doczekać sezonu śliwkowego! A zdjęcia bardzo ładne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A już myślałam, że masz skądś śliwki :D Jak ja tęsknie za ich smakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no niestety na świeże jeszcze trzeba poczekać ;) ale takie ze słoika też są równie pyszne! :)

      Usuń
  11. Uwielbiam takie proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pytanko, jajka wbijamy cale, znaczy sie i bialka i zoltka?dziekuje ! Sylwia

    OdpowiedzUsuń