Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami :)
Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków
Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
60 g masła
200 ml wody
Olej do smażenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku
Przepis:
W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza).
Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy.
wyglądają bardzo smacznie:) świetnie Ci wyrosły:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wyglądają ,,,
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pączki, są takie pyszne i piękne :)
OdpowiedzUsuńJej jak ja je uwielbiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam!:) a zwykłych z dzemem nie lubię:P
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie! Hm.. szkoda, że tak późno toczytam, bo teraz nie będęmogła się uwolnic od pączkowych myśli!
OdpowiedzUsuń