wtorek, 14 stycznia 2014

Krokiety z serem i pieczarkami

Składniki na ok. 10 krokietów 
Ciasto naleśnikowe: 
2 szklanki mąki pszennej 
2 jajka 
1,5 szklanki mleka 
0,5 szklanki wody gazowanej 
Szczypta soli 
Olej do smażenia 
Składniki na farsz: 
0,5 kg pieczarek 
250 g sera żółtego 
Sól, pieprz 
Panierka: 
1 jajko 
100 g bułki tartej 
Przepis: 
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem. 
Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy je do startego na grubych oczkach sera. Całość mieszamy i nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy.
Zawinięte naleśniki moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni wysmarowanej tłuszczem na złoty kolor.





Naleśniki w każdej postaci

6 komentarzy:

  1. mniammmmmmmmmmmmmmmmm ale kusisz! a ja bez obiadu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie!:) też kiedyś robiłam z dodatkiem sera:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, moje ulubione krokiety! Dodaję jeszcze tylko cebulkę do pieczarek i jest niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  4. haha, zapraszam do siebie ;D chętnie zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooooooo jakie pyszności....Ciociu Emilko, prosimy o wysłanie takich trzech sztuk do Lwówka :) Pamiętaj, kobiecie w ciąży się nie odmawia :P

    OdpowiedzUsuń