Składniki na ok. 10 krokietów
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
Szczypta soli
Olej do smażenia
Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
250 g sera żółtego
Sól, pieprz
Panierka:
1 jajko
100 g bułki tartej
Przepis:
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem.
Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy je do startego na grubych oczkach sera. Całość mieszamy i nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy.
Zawinięte naleśniki moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni wysmarowanej tłuszczem na złoty kolor.
mniammmmmmmmmmmmmmmmm ale kusisz! a ja bez obiadu;)
OdpowiedzUsuńboskie!:) też kiedyś robiłam z dodatkiem sera:)
OdpowiedzUsuńOoo, moje ulubione krokiety! Dodaję jeszcze tylko cebulkę do pieczarek i jest niebo <3
OdpowiedzUsuńja chcę krokieta!!!
OdpowiedzUsuńhaha, zapraszam do siebie ;D chętnie zrobię ;D
OdpowiedzUsuńOoooooo jakie pyszności....Ciociu Emilko, prosimy o wysłanie takich trzech sztuk do Lwówka :) Pamiętaj, kobiecie w ciąży się nie odmawia :P
OdpowiedzUsuń