wtorek, 6 sierpnia 2013
Tarta z brzoskiwniami
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego
2 żółtka
150 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka bułki tartej
2 brzoskwinie
1 galaretka (np. pinacolada)
1 szklanka gorącej wody
Przepis:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie tworzymy zagłębienie i dodajemy do niego żółtka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier. Z tych składników zagniatamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na cienkie plasterki. Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do pieczenia tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą) o średnicy ok. 28 cm. Następnie robimy w nim dziurki za pomocą widelca i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu, tartę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę 1 szklance gorącej wody i dokładnie mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Na ostygniętej tarcie układamy brzoskwinie i zalewamy je ostygnięta galaretką. Tartę odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
widzę, że ostatnio wysyp tart:D boska!:)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie,brzoskwiniowe marzenie,pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńśliczna i na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńjak słoneczko!
OdpowiedzUsuńuwielbiam brzoskwinie i ciasta z ich udziałem ;)
OdpowiedzUsuńcudowna!!!!!
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem:) pięknie ją podałaś:)
mistrzowskie zdjęcie!!!!
OdpowiedzUsuńNie dość, że pyszna to jeszcze pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUrocza tarta, gratuluję zdolności i cierpliwości przy układaniu płatków brzoskwiń :) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńJednym słowem: śliczna:)
OdpowiedzUsuń