Składniki na zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki
1/3 szklanki ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
50 g masła
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania chałki
Przepis na zaczyn:
Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, mąkę oraz ciepłe mleko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 15 minut (na naszym zaczynie muszą powstać bąbelki i musi on zwiększyć swoją objętość).
Przepis na ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone masło, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę oraz gotowy zaczyn. Całość zagniatamy, tak aby ciasto było gładkie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na ok. 50 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musimy je ponownie zagnieść i podzielić na trzy identyczne wałeczki (im wałeczki dłuższe tym dłuższa i węższa będzie nasza chałka). Z wałeczków zaplatamy warkocz, a jego końce zawijamy pod spód naszej chałki. Chałkę pozostawiamy jeszcze na 15 minut pod ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Chałkę umieszczamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po wykonaniu tych czynności w osobnym garnuszku przygotowujemy kruszonkę - rozpuszczone masło wraz z cukrem i mąką mieszamy łyżką, do połączenia wszystkich składników aż powstaną grudki. Kruszonką posypujemy wierzch chałki. Tak przygotowaną chałkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 25 minut.
Do takiej chałki już niczego nie potrzebuję ;D
OdpowiedzUsuńmmm pycha, jeszcze kakao i nic więcej nie potrzeba:)
OdpowiedzUsuńtak chałka + kakao to mój idealny zestaw!
Usuńnajlepsza na świecie, uwielbiam chałkę:)
OdpowiedzUsuńdomowa chałka to jest to:) ja do swojej się już tyle czasu przymierzam, że wstyd:P
OdpowiedzUsuńa do tego masełeczko i miodzik... uwielbiam ..
OdpowiedzUsuńoj tak! miodzik z chałeczką <3
UsuńCiasto drożowe to moja specjalność )
OdpowiedzUsuńkocham domową chałeczkę:)cudnie ci wyszła:) będę musiała sama znowu upiec:)
OdpowiedzUsuńmhmm i osełka do tego i ciepła kawa..;)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam.... ale narobiłaś mi apetytu...:)!
OdpowiedzUsuńAle chala! Do tego kubek zbozowki i jestem szczesliwym czlowiekiem :)
OdpowiedzUsuńwczoraj myślałam o chałce, żeby zrobić:) ale sobie popatrzę:)
OdpowiedzUsuńKocham chałwy,mmm do tego masełko i cukier.Jak to mówili w filmie "Kogiel Mogiel" pyszota ;D Emciak Twoje kolczyki już są gotowe .Jutro je wystawie to rzucisz okiem.Niestety wyjeżdżam na tydzień i będe miała opóźnienia z wysyłkami ;<
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taka pyszna chałeczkę! Mhmm...
OdpowiedzUsuń