wtorek, 17 kwietnia 2012

Ryż ze szpinakiem? O TAK!

Witam!
Dzisiaj testowałam kolejne danie "Babci Zosi" firmy SyS, które tak jak w poprzednim przypadku po prostu mnie oczarowało, a talerze oczywiście wszystkie były puste :)
Podałam ryż z jajkiem i sosem pieczarkowym, ach co to był za obiad! :)


Składniki na obiad dla dwóch osób:
Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi"
4 jajka
3 łyżki oliwy
1 cebula
8 pieczarek (lubimy pieczarki :>)
1 kostka rosołowa wołowa
2 łyżki śmietany 18%
Sól, pieprz
Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci" (tak samo jak kaszę jęczmienną z soczewicą w poprzednim poście).
Podczas gotowania się ryżu przyrządzamy sos - kroimy cebulkę w kostkę i pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy często mieszając. Następnie Dolewamy rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, "uspokajamy", w miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną wywaru z patelni i wlewamy wszystko intensywnie mieszając. Doprawiamy do smaku. 
Po ok. 15 minutach ryż dochodzi do siebie, sos prawie gotowy, no to czas na jajka :) 
Na patelni podgrzewamy łyżeczkę oliwy. Wbijamy nasze jajka i intensywnie je mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy jak każdy lubi :) Gotowe!





Dodaję do akcji: Danie z jajkiem w roli głównej

8 komentarzy:

  1. pyszny jest ten ryż, też go testowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat tego ryżu nie testowałam, ale testowałam inne ich potrawy i pewna jestem, że musi być pyszny .. zresztą dołączyłaś dowód.. pusty talerz... mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Też będę testować te produkty:) Pyszności:) Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. NIE TESTOWAŁAM, raczej testowac nie będę. Skłaniam się bardziej do szpinaku świeżego lub mrożonego, do tego swiezo uprazony ryż. ale pomysł niezły!!I jeszcze pewnie dobrze smakowal?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę, bez bajerowania, był mega pyszny. Serio. Osobę, którą poczęstowałam tym daniem również była zachwycona, a wiem, że szpinak to dla niej wróg jak 150 ;) Polecam!

      Usuń
    2. Mrożony szpinak traci swoje własciwości! Więc należy jeść świeże liście lub w postaci suszonej.

      Usuń
    3. On nie jest mrożony! Jest suszony!

      Usuń
  5. Świetny obiad! Najbardziej chciałam spróbować właśnie tego produktu, ale to jeszcze przede mną:) Ich kasza z pieczarkami - moc!

    OdpowiedzUsuń