niedziela, 15 kwietnia 2012

Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą.

Hej!
Dzisiaj będzie na "obiadowo" :) Przygotowałam danie złożone z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz gulaszu z indyka :) 
Dzięki firmie SyS otrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą. 
Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów czy barwników! W opakowaniu znajdziemy dwie porcje dania (w sumie dla 4 osób).
Sposób przygotowania dania (wybrałam opcję według "Babci Zosi"):
1. Zawartość torebki należy dokładnie opłukać na sicie i osączyć.
2. Do garnka należy wlać 400ml wody, wsypać opłukaną zawartość naszej torebki, dodać pół łyżeczki soli.
3. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, często mieszając.
4. Przykrywamy szczelnie pokrywką nasz garnek, gotujemy wszystko 15 minut na minimalnym ogniu. I co śmieszne na opakowaniu polecają, aby nie odkrywać garnka :)) Oczywiście jako grzeczna pichcąca nie odważyłam się ;P
5. Po 15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia, wszystko mieszamy i znowu zakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. 
Składniki na sos:
0,3 dag mięsa z indyka
1 cebula
6 pieczarek
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki lub śmietany
1 kostka rosołowa wołowa
Olej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Wszystko przez chwilę smażymy (aż się wszystko zarumieni) i dodajemy mięso z indyka również pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy aż do miękkości mięsa dolewając co jakiś czas wody. Następnie w szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy mąkę lub śmietanę - wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe!
Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. 
Podsumowanie:
Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów do mojego dania :)
Gorąco polecam i zapraszam na stronę: www.sysiak.pl , gdzie możecie dowiedzieć się jak działa firma i jakie produkty mają w ofercie :)


 Oczywiście danie bardzo mi smakowało i wciągnęłam dosłownie wszystko! :)



3 komentarze:

  1. gratuluję współpracy! będzie pysznie:)
    a mogę wiedzieć jak można ją podjąć (albo jak Ty ją podjęłaś)?
    Pozdrawiam cieplutko,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Również dokładam się do pytania :)
    Bardzo lubię te mieszanki, sama mam zamiar niedługo zrobić ryż ze szpinakiem z tej serii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam jeszcze tych gotowych dań, ale chętnie nadrobię ;)

    OdpowiedzUsuń