niedziela, 8 kwietnia 2012

Mazurek kajmakowy - mega prosty!



Dzisiaj przedstawiam najprostszy na świecie przepis na mazurka :) Natchnienie czerpałam z Domowych Wypieków.

Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła
100g cukru pudru
1 jajko

Polewa/dekoracja:
200g dżemu truskawkowego (smak do wyboru)
1 puszka masy krówkowej (ja wzięłam o smaku kokosowym)
Dodatki typu: wiórki kokosowe, migdały, morele suszone, rodzinki itd.

Mąkę razem z masłem, cukrem oraz jajkiem wymieszać i zagnieć ciasto. W razie gdyby ciasto wciąż się kleiło za bardzo można na luzie dosypać mąki. Uformować w kulkę i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na papierze do pieczenia tak, aby mniej - więcej kształt ciasta pasował do formy. Ciasto może się kleić, dlatego warto mieć pod ręką odrobinę mąki do podsypywania ciasta. Po rozwałkowaniu wsadzamy ciasto razem z papierem do formy i wycinamy brzegi tak, aby ciasto pasowało idealnie do formy. Z pozostałego ciasta możemy dorobić brzegi naszemu mazurkowi (wałkując resztki ciasta w dłoniach i doklejając do mazurka "bazowego").
Następnie należy rozsmarować dżem na cieście (ilość dżemu zależy od upodobań, można śmiało zwiększyć jego ilość).
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 180C na ok. 20-25 minut.Po wyciągnięciu zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygło możemy rozsmarować masę krówkową - i tutaj również można dać więcej bądź mniej masy (ja zużyłam 80% puszki). I gotowe! Teraz możemy dowolnie ozdobić mazurka i zajadać się tymi pysznościami ;)



Dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki 2

3 komentarze: