poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Babka cytrynowa :)



Witam!

Z racji z tego, że trwają jeszcze święta postanowiłam dorzuć się i przedstawiam przepis na babkę cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;)

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok z 1 cytryny

Lukier:
1 szklanka cukru
Sok z 0,5 cytryny

Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem (zapobiegniemy "eksplozji" mąki na całą kuchnię), dodajemy proszek, olej oraz na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :)



Dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki 2

7 komentarzy:

  1. piękna i taka wypieczona! :)
    mokrego dyngusa i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta babeczka, jakoś tak smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. lepsze babki są na margarynie - mięciutkie i wilgotne, olej wysusza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, nie próbowałam jeszcze na margarynie (to dziwne, ale prawdziwe :D). Chętnie spróbuję, dzięki za podpowiedź!

      Usuń
  4. babka jest przepyszna,..dodałam budyń waniliowy, jest bardziej wilgotna...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł! następną spróbuję zrobić z budyniem :) Pozdrawiam!

      Usuń