środa, 26 sierpnia 2015

Zupa meksykańska

Oto moja wersja sławnej już zupy meksykańskiej. Zapraszam!
Składniki na 4 porcje.

Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 l wody
Oliwa z oliwek do smażenia
Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia itd.
Sól morska, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
Tortilla nachos



Przepis:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie zalewamy mięso wodą, dodajemy fasolę (razem z płynem), odsączoną kukurydzę oraz zmiksowane pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Do zupy dodajemy ulubione przyprawy - słodką paprykę, oregano, bazylię, kminek oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z limonki. Zupę podajemy w towarzystwie Tacos.




9 komentarzy:

  1. Pyszna, treściwa, sycąca, aromatyczna...Muszę, po prostu muszę ją zrobić! :)
    Pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często robię taką z samych warzyw, wiadomo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną zupkę, bardzo ją lubimy!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że pyszna to jeszcze syta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od jakiegoś czasu planuje zrobić zupę meksykańską. Twoja wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Potrawy meksykańskie są świetne w smaku;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała zupka :-) super na chłodne i deszczowe dni :-)

    OdpowiedzUsuń