sobota, 5 września 2015

Ciasto oreo & reese's & peanut butter - bez pieczenia!

Ciasto w iście amerykańskim stylu! Proste i pyszne! Zapraszam!
Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm.


Składniki na spód:
500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych)
100 g masła

Składniki na masę:
180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia
100 g masła orzechowego typu crunchy
1 łyżka miodu (użyłam akacjowego)

Dodatki:
10 szt. reese's mini
1 łyżka poszatkowanych orzeszków ziemnych
Płynny karmel (opcjonalnie)



Przepis:
Ciasteczka wraz z nadzieniem umieszczamy w blenderze i miksujemy. Zmiksowane ciasteczka przekładamy do miski, dodajemy do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany spód umieszczamy w wysmarowanej masłem tortownicy.





Do schłodzonej szklanej miski wlewamy zimną śmietankę i miksujemy do momentu aż śmietanka będzie sztywna. Następnie dodajemy serek, masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny. Ciasto należy wyciągnąć ok. 10 minut wcześniej z zamrażalki przed jego podaniem. Wierzch ciacha polecam ozdobić smakowitym karmelowym sosem.





17 komentarzy:

  1. Ojoj ale wspaniałe :-) kocham oreo - ba wręcz jestem od nich uzależniona :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale kusisz! To są moje smaku 100%! Kocham Reese's <3

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem Ci, że jak zobaczyłam zdjęcie na fb, to zrobiłam oczy, bez kozery, zbędnych słów, Emilkaa....zajebiste ciasto, zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu! Dziękuję za te miłe słowa - ostatnio trochę bardziej się przykładam do fotek i taka motywacja jest mi potrzebna jak deszcz na pustyni! Mogę tylko zdradzić, że ciacho jest mega dobreeeee ;)

      Usuń
  4. wygląda obłędnie a jak musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, jak z prawdziwej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Istny obłęd ! To jest właśnie foodporn <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis + efektowny wygląd! Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak genialnie, że aż ślinka leci po pas!

    OdpowiedzUsuń
  9. to musi być pyszne :) wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to ciasto ma same plusy- bez pieczenia i jakie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najbardziej ciekaw jestem jego przekroju :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda cudownie! Faktycznie w amerykańskim stylu;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie słodkie ciasta, aż dodałam sobie do zakładek ;] Też piekę, wpadaj: http://kittys-cookies.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo kuszace ciasto! przed jego zrobieniem chcialabym jednak zapytac - czy po wyjeciu z zamrazarki to ciasto mozna przechowywac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można przechowywać je w lodówce, jednak u mnie stało jeden dzień, ale myślę że możesz śmiało przechowywać je do 3 dni.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :*