środa, 29 kwietnia 2015

Placki roti

Składniki na ok. 8 sztuk.

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
1 szklanka gorącej wody

Przepis:
Zmieszaj w misce mąkę, sól i wodę. Składniki mieszaj aż powstaną grudki i następnie zagnieć ciasto. Na końcu dodaj oliwę i ponownie zagniataj aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Pozostaw na ok. 10 minut (ciasto musi odpocząć).
Po tym czasie rozwałkuj kulkę ciasta na grubość ok. 1 cm, posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i zroluj ciasno w rulonik. Następnie pokrój rulonik na mniejsze części (jak na kopytka). Kawałki ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko (naprawdę bardzo cienko). Placki mają mieć średnicę małej patelni naleśnikowej (ok. 22 cm). 
Postępujemy tak do momentu aż skończy nam się ciasto. Przygotowane cienkie placki kładziemy na sobie tak, aby jeden bok był możliwy do swobodnego uniesienia (jak na zdjęciu) - takie układanie pozwoli nam zaoszczędzić miejsca na blacie. 


Placki muszą być naprawdę cienkie, inaczej ciasto po smażeniu może wyjść surowe i nie rozwarstwi się. Odpowiednio przygotowane placki kładziemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju – najlepiej na patelnię teflonową, tak aby ciasto nie przywarło). Pierwszą stronę smażymy ok. 1 minutę dociskając wierzch łopatką. Następnie placek przewracamy na drugą stronę i energicznie okręcamy je wokół własnej osi i dociskając łopatką placek na brzegach. Po osiągnięciu efektu napompowania (jak na zdjęciu) ściągamy z patelni.

Placki nadają się idealnie jako dodatek do indyjskich potraw np. kurczaka tikka masala :)

17 komentarzy:

  1. O ja super przepis, uwielbiam indyjskie dania i z chęcią go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne placki :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe te hinduskie "naleśniki"! Chętnie spróbowałabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zaskoczył mnie sposób przygotowania. Jeszcze nigdy nie robiłam tego typu placuszków, więc chętnie wykorzystam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj uwielbiam taki rodzaj pieczywka. Chętnie bym porwała kawałek i zamoczyła w jakimś pysznym, orientalnym sosiku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super placuszki, kurczak w nimi smakuje na pewno wybornie

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie olej nigdy nie gości. Jakoś mnie do siebie zniechęca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też z rzadka się pojawia, wybieram oliwę :)

      Usuń
  8. Świetny pomysł, nie miałam okazji jeść jeszcze takich placków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest dobra opcja na wszystkie imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię to pieczywo i indyjskie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! Wyprobuje!

    Wpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. takich jeszcze nie próbowałam, ale lubię sama przygotowywać wszelakiego rodzaju placki. Dlatego myślę, że skorzystam z Twoje przepisu, bo prezentuje się nad wyraz smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. OOO.... bardzo lubię te placuszki, więc jeżeli pozwalasz pożyczam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super pomysł :) muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. och, przypominają mi nieco placki lavash, które uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń