piątek, 7 listopada 2014

Pierogi ruskie

Składniki na ok. 40 sztuk pierogów.
(sorki za jakość - zdjęcia robione telefonem :P)

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Składniki na farsz:
250 g twarogu półtłustego
3 cebule białe 
1 kg ziemniaków
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Przepis:
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy wodę, olej oraz sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na nasze pierogi.
Następnie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy ziemniaki w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem i dodajemy usmażoną cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku. 
Na przygotowane okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - do wrzącej wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.
Podajemy z zasmażaną cebulką lub śmietaną :)




16 komentarzy:

  1. Domowe pierogi - to jest to! Brawa za wytrwałość - ja nie cierpię zawijać i zlepiać ;-)

    zapraszam na mojego bloga: http://ogryzekgotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. takie leniwe na obiad... mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To sobie polepilaś :))) pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmniam! coś pysznego! Uwielbiam Twoje pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest to, co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsza wersja pierogów:) poproszę kilka na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię wszelkie pierogi, ruskie również.
    Próbowała w weekend Twój przepis na mini pączusie. Wyszły genialnie - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam, dlatego Emciu częstuje się ochoczo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja to mam taki słomiany zapał do lepienia pierogów, że 10 zrobię i już mi się odechciewa:)

    OdpowiedzUsuń