piątek, 14 listopada 2014

Makaronowe gniazdka

Składniki na dwie porcje.

Składniki:
150 g makaronu gniazdka Międzybrodzki
1 jajko
1/2 łyżeczki bazylii 
1/2 łyżeczki oregano
Sos boloński przygotowany wg tego przepisu
Oliwa z oliwek
Sól
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niego jedno jajko oraz oregano i bazylię. Całość mieszamy do połączenia składników.
Foremkę od muffinek smarujemy oliwą do oliwek i następnie nakładamy ok. 1 łyżkę makaronu. Lekko ugniatamy makaron na kształt koszyczków. Tak przygotowany makaron wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C na 10 minut.
Po tym czasie gniazdka wyjmujemy z foremki za pomocą łyżki i nakładamy do nich wcześniej przygotowany sos (klik). Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Podajemy na ciepło.






13 komentarzy:

  1. Proste danie, ale jakże efektownie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe danie :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. porcje idealne, aby chapsnąć a raz :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne gniazdka :) pycha....

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam, aż mi się ciepło w brzuchu zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie on zawsze się rozwali:D
    obłęd :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  8. proste i świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajnie podane i smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki super pomysł na gniazdka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*