środa, 16 kwietnia 2014

Stek z rekina

Porcja dla jednej osoby.


Składniki:
1 stek z rekina błękitnego
Sok z jednego plastra cytryny
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przepis:
Stek z rekina należy rozmrozić. Następnie osuszamy stek i nacieramy go z każdej strony solą i pieprzem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na ok. 15 minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni (ja skorzystałam z patelni grillowej) i smażymy stek ok. 5 minut  z każdej strony, na małym ogniu.
Rybka ma bardzo delikatny smak, w steku nie ma ości, więc jak dla mnie bomba ;)
Do rybki bardzo pasował mi ryż smażony z warzywami z dodatkiem świeżego koperku.




18 komentarzy:

  1. kocham ryby wszelkiego rodzaju i stek tak przygotowany chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. fiu fiuuu, a skąd inspiracja? no i jakie to mięso jest?????:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięso bardzo fajne, nietłuste, delikatne, bez ości, jak dla mnie bomba :)

      Usuń
  3. Nietypowa propozycja, chętnie bym skosztowała, tylko gdzie ja znajdę mięso z rekina? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam go w biedronce :) jeden stek kosztował ok. 2 zł :)

      Usuń
  4. Nieźle. Rekina nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam miecznika, fajnie jest spróbować coś nowego, mnie nie zachwycił, wolę tuńczyka. Ciekawa jestem Twojego zdania, a tymczasem Wspaniałych i smacznych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natomiast nie jadłam miecznika :) rekin jest ok, ale ja osobiście jestem fanką łososia :D

      Usuń
  6. Kiedyś jadłam rekina i... rozczarowałam się. Był fatalny (nie wiem czy to sam rekin, czy jakaś wina połowu i producenta). Trzeba uważać, szczególnie jeżeli nie jest się fanem ryb, jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmm, co do rekina - ciekawa jestem smaku, cena bardzo przystępna i właśnie się dowiedziałam, że mają je w Biedronce. Niektórzy się burzą, że to ryba chroniona, lecz wiadomo że dyskont pozyskał legalnie i z ciekawości bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie próbowałam rekina, ale widząc te steki w sklepach zawsze się zatrzymuje przy nich :D Bardzo mnie ciekawi smak, ale jakoś boje się spróbować, niewiem czemu :P Ma jakiś specyficzny smak czy jak typowa rybka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma delikatny smak, nie wyróżnia się jak dla mnie niczym specjalnym :) ale jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  9. Oj, rekina chyba bym nie zjadła ;) A może kiedyś.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupiłam wczoraj i rozmrażam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kupiłam wczoraj stek z rekina w Biedronce,zapłaciłam 3,38 zł za 1 nawet dużą sztukę,warto próbować nowych smaków,zrobię wg.Twojego przepisu z ryżem i warzywami.Uważam,że warto w kuchni eksperymentować i nie bać się,najwyżej można wyrzucić do śmieci ha,ha!Pozdrawiam Cię i życzę udanych dalszych inspiracji kulinarnych

    OdpowiedzUsuń