poniedziałek, 31 marca 2014

Jasny sos wieprzowy

Przepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl

Składniki (na 2 porcje):
250 g szynki wieprzowej bez kości
1/2 cebuli
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Zasmażka:
1,5 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki zimnej wody
Dodatkowo:
1/3 czeskiego knedla
2 ogórki kiszone
Przepis:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1cm x 1cm. Tak pokrojone mięso dodajemy do cebuli, podsmażamy przez 5 minut ciągle mieszając i następnie zalewamy ok. 500 ml zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Po upłynięciu tego czasu, sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gałkę muszkatołową. W osobnym kubeczku wlewamy zimną wodę i rozrabiamy ją z mąką, tak aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu (aby go zagęścić). Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut intensywnie i cały czas mieszając. Podajemy na ciepło w towarzystwie do knedli lub do kaszy, czy też ziemniaków. 





7 komentarzy: