piątek, 28 marca 2014

Roladki wieprzowe

Przepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl


Danie dla 2 osób
Składniki:
2 plastry schabu wieprzowego
ok. 6 plastrów cienkiego boczku wieprzowego wędzonego 
1/2 ogórka kiszonego
2 słupki czerwonej papryki
2 małe piórka cebuli białej
1 łyżeczka musztardy dijon
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Dodatkowo:
1 woreczek ryżu
Przepis:
Schab rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt cienko. Wewnętrzną i zewnętrzną stronę nacieramy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę kotletów smarujemy musztardą. Na końcu kotletów nakładamy paprykę, ogórka i cebulę. Kotlety zawijamy ciasno w rulon. Następnie owijamy roladki 2-3 cienkimi plastrami wędzonego boczku. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podajemy np. z gotowanym ryżem (przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu).






13 komentarzy:

  1. jacie kręcę, ale bym zjadła, mój też by się na nie rzucił...zwłaszcza, że boczku jest sporo;p

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zawijańce)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ajj uwielbiam wszelkiego rodzaju zawijasy z boczkiem! Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, muszę spróbować z tym boczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. właśnie nie ma dużo zawijania ;) te roladki są naprawdę mega proste w wykonaniu i mega szybko się robią ;)

      Usuń
  6. ja robiłam podobne tylko ,że z kurakiem;-) Teraz czas na świniaka ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie zawijane w boczusiu to niebo w gębie ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. roladki to jedne z moich ulubionych obiadów :)
    Ps. GzG już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O to konkretna i smaczna potrawa, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, proste, fantastyczne danie - na obiad na co dzień jak i od święta kiedy zapraszamy do siebie gości. Myślę, że mogą być zaskoczeni ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*