środa, 26 marca 2014

Burger z polskiej wołowiny

Przepis powstał przy współpracy z portalem beefmania.org


Składniki (na 3 burgery):
200 g wołowego mięsa mielonego (tatar)
1 łyżeczka musztardy dijon
1/2 cebuli
Oliwa z oliwek do smażenia
Dodatki:
3 bułki pełnoziarniste kajzerki
3 łyżki listków roszponki
1 pomidor gruszkowy
3 plastry sera topionego
1 ogórek kiszony
Sos:
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
Przepis: 
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem z musztardą. Całość dokładnie mieszamy i  przygotowujemy trzy kotlety.
Przygotowane kotlety odkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie, rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety przyciskamy łopatką do patelni, aby dokładnie się przypiekły. Po usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster sera i trzymamy pod przykryciem ok. 1 minuty na małym ogniu. Następnie ściągamy kotlety z patelni.
Bułki rozcinamy i od wewnętrznej strony nakładamy sos, następnie roszponkę, kotleta z serem, pomidora, ogórki i przykrywamy górna częścią bułki. 
Świetnym dodatkiem do burgerów będą frytki (steak fries).








9 komentarzy:

  1. Mięsko to nie dla mnie ale na frytki się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O jeny ale on wygląda! :D Tak, to zdecydowanie moje wyobrażenie o hamburgerze idealnym ;D I te grubo krojone frytki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ojoj jakie wypasione jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! A najchętniej to bym teraz te frytki porwała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Emcia, przepiękne ujęcie!! burgera bym wchłonęła w 3 sekundy, wiadomo, ale fota przednia!

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowy i domowy burger rządzi:)

    OdpowiedzUsuń