poniedziałek, 24 marca 2014

Naleśniki z mozzarellą i roszponką


Składniki na naleśniki (na ok. 6 sztuk):
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
Szczypta soli
Olej rzepakowy Rapso do smażenia
Składniki na farsz:
1 kulka mozzarelli
7 łyżek roszponki
5 pieczarek
1/2 cebuli
Olej rzepakowy Rapso do smażenia
Przepis na naleśniki:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej mleko, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Następnie na rozgrzanej i nasmarowanej olejem patelni, smażymy na leśniki (ok. 2 minuty na każdą stronę). Po usmażeniu naleśników przygotowujemy farsz.
Przepis na farsz:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko smażymy na złoto. Następnie na naleśniki nakładamy startą na grubych oczkach mozzarellę, łyżkę roszponki, łyżkę cebuli z pieczarkami i zwijamy w rulon. Postępujemy tak, aż do wyczerpania składników. Naleśniki możemy podsmażyć na patelni przed podaniem.




7 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam ten ser *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dzisiaj były na słodko (z dżemem) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaaaaaaaaaaaaa............. Ale pyszności! Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko, tanio i smacznie, czyli tak jak ja lubię najbardziej :) Na pewno spróbuję też w wersji rukola zamiast roszponki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojjj, pięknie trafiłaś...głodna jestem jak 150....do tego są idealnie cienkie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię naleśniki na wytrawnie - mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne na śniadanie lub obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*