niedziela, 29 grudnia 2013

Krupnik na żeberkach



Składniki:
3 l wody
300 g żeberek
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 mały korzeń pietruszki
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól, pieprz
Przepis:
Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy.



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam krupnik, pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych zup, małżona przekonałam, o ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Ostatnio jakoś strasznie polubiłam krupnik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny mi wyszedl:) dziekuje za fajny przepis

    OdpowiedzUsuń