piątek, 27 grudnia 2013

Makowiec zawijany




Składniki na ciasto:
30 g drożdży
120 ml mleka
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
100 g masła
Szczypta soli
Olej do posmarowania papieru
Składniki na masę:
900 g gotowej masy makowej z bakaliami
4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit
4 łyżki rodzynek
3 białka
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wrzątku
Do ozdoby:
2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
Przepis:
Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto, na koniec dodając ostudzone, roztopione masło. Ciasto odstawiamy na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca z każdego brzegu. Ciasto zwijamy w rulon. Brzegi ciasta sklejamy i zawijamy pod spód. Tak przygotowane rulony zawijamy dość ciasno w papier posmarowany olejem i przekładamy na blachę do pieczenia. Makowce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50 minut. Po ostygnięciu lukrujemy i posypujemy startymi orzechami.




Wigilia 2013

2 komentarze: