piątek, 16 listopada 2012

Makaron a'la carbonara

Składniki:
250 g makaronu wstążki
200 g boczku parzonego
3 żółtka
250 g serka mascarpone
3 plastry żółtego sera
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Przyprawy: sól ,pieprz, oregano, bazylia
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu przez ok. 5 minut. 



14 komentarzy:

  1. Mmm, jeden z moich ulubionych makaronów ever <3 Genialny!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeden z najlepszych makaronów:) mniam smaczka i na niego narobiłaś ogromnego!

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda! aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron i boczek to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota!:) u nas dziś makaronowo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za przepis, niedawno kupiłam taki makaron i nie mam bladego pojęcia co z nim zrobić. Ale dzięki Tobie już wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiś czas temu obiecałam Mr.T, że przygotuję mu ten obiad i zawsze o nim zapominam:) Dzięki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka! pysznie wygląda! jeden z lepszych makaronów ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam carbonara ;) A sosy śmietanowe chyba nawet bardziej niż pomidorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham taki makaron, boczek świetnie się odnajduje w sosie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie dodawalam mascarpone do carbonary. Ciekawy pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  12. z mascarpone? jej, świetny pomysł! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń