środa, 17 października 2012

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki na ciasto naleśnikowe:
0,5l gazowanej wody
0,5l mleka 3,2%
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Składniki na farsz:
700g kapusty kiszonej
300g pieczarek
2 cebule
3 łyżki oleju do smażenia
Sól, pieprz
Składniki na panierkę:
3 jajka
250g bułki tartej
4 łyżki oleju do smażenia
Przepis na ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy po jednej chochli ciasta do wyczerpania masy.
Przepis na farsz:
Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry).
Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu).





33 komentarze:

  1. Aj Emcia ale smaka narobiłaś uwielbiam krokiety:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej ale bym zjadła takie krokiety na obiad... mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. O, uwielbiam krokiety :) Trochę kojarzą mi się ze świętami, a to bardzo pozytywne skojarzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krokiety, a tak dawno nie jadłam, jeszcze tylko barszczyk i jestem w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też był barszczyk do krokiecików, ale nie dotrwał do zdjęć :D

      Usuń
  5. Mniam uwielbiam krokiety ;-)
    a teraz z innej beczki ;-)
    Chciałabym Cię zaprosić do mnie na bloga po wyróżnienie które Ci przyznałam.
    Moje Gratulacje i pozdrawiam ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo pyszne krokiety! ja też robię podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam! u mnie takie zawsze na świeta ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm pychotka! najlepsze z barszczykiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. narobiłaś mi ochoty na krokieta! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Normalnie z nieba mi spadłaś...;-)Właśnie wczoraj nastawiłam zakwas na barszcz:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś mi tylko ogromnego smaku i tyle ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. dużo z nimi roboty, ale uwielbiam:) strasznego smaka mi na nie narobiłaś:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Oastatnio robiłam z pieczarkami i serem. Lubię też i te z kapustą. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. strasznie dawno nie jadłam krokietów, a naprawdę bardzo lubię. Zwłaszcza z pieczarkami

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypomniałaś mi o krokietach, chyba pora przypomnieć sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No i zamarzył mi się krokiecik z barszczykiem. O ile barszczyk to nie problem, to krokieta nie chce mi się robić. I co teraz? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jestem ich wierną fanką, no i mam do nich rękę, a co;))))
    Twojego bym teraz zwinęła, myk do barszczu;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takich zrobionych przez moją babcię bym zzjaadła;)

    OdpowiedzUsuń
  19. kurcze ślinę muszę wycierać, zjadłabym ze trzy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O matko! Kocham takie jedzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Często robię krokiety, to moje firmowe danie :-) do tego czerwony barszczyk pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie krokiety to dla mnie smak dzieciństwa.
    Pyszności! Z ogromną przyjemnością bym takie dziś zjadła :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam krokiety;)

    Zapraszam na fan page'a https://www.facebook.com/pages/Anna-Antje/418882261488436

    OdpowiedzUsuń