środa, 4 kwietnia 2012

Basbusa!


Przepis na słodkie ciasto arabskie odnalazłam w sieci, zainspirował mnie konkretnie ten: http://www.wielkiezarcie.com/recipe2000.html. Nic prostszego i przyjemniejszego na leniwe popołudnie :)

Składniki:
1 opakowanie kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
10dag wiórków kokosowych
0,5 kostki masła
1 szklankę mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru

Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru, woda, cytryna

Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce, kroimy na kwadraty i wsadzamy do piekarnika o temperaturze ok. 180C na 40minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy je do ostygnięcia, a później dekorujemy lukrem.
Ciasto robi się błyskawicznie, jest cudowanie słodkie i niepowtarzalne :)




Dodaję do akcji:


2 komentarze:

  1. Opakowanie kaszy manny? Na pewno pomyłka.
    Najczęściej opakowanie ma 500gr, czyli pół kilo. A potrzeba 2 szklanki. TO jest różnica.
    Przepis niechlujnie skopiowany. Przepraszam, ale przez takie lekkomyślne pomyłki wiele rzeczy mi się nie udało, a wyrzuciłam swój czas, pracę i pieniądze, (niektóre składniki nie są tanie, i nie tak łatwo dostępne)
    Niestety nie skorzystam, bo przepisy są podawane na łapu capu.
    Pozdrawiam,
    Karola

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga koleżanko, przepisu nie skopiowałam, stworzyłam swój własny, na podstawie podanego powyżej, do którego zużyłam jedno opakowanie kaszy manny. Przykro mi, że Ci to nie odpowiada - dwie szklanki kaszy to 300 g, ja dałam więcej, jak zauważysz moje ciasto od tego nabrało innej konsystencji.
    Spróbuj z większą ilością kaszy manny - na pewno nic się nie stanie, z resztą jak widać na zdjęciach powyżej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń