niedziela, 22 lipca 2018

SŁONY KARMEL - SOS DAKTYLOWY

Moja ostatnia obsesja to daktyle. Odnalazłam ich niekończące się źródło w Hali Gwardii - stoisko Daktylove. Jeśli tak jak ja, należycie do fanów słonego karmelu i daktyli - jesteście w domu. Zapraszam na wspólne DAKTYLowanie się tym sosem...




Składniki:
6 szt. daktyli typu medjool* (im bardziej miękkie tym lepiej)
*Jeśli macie twarde daktyle to namoczcie je w ciepłej wodzie przez mnimum 30 minut przed ich zmiksowaniem
1/4 szklanki napoju owsianego (lub dowolnego mlekopodobnego napoju roślinnego)
Sól himalajska do smaku (ok. 1/8 łyżeczki)




Przepis:
Daktyle pozbawiamy pestki. Do miksera (użyłam Thermomixa) dodajemy wypestkowane daktyle, mleko oraz sól. Miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli sos będzie za rzadki należy dorzucić kilka daktyli i ponownie zmiksować sos. W odwrotnym przypadku dodajemy ciut więcej "mleka". Podobnie z dodawaniem soli - sprawdzajcie jaka ilość Wam pasuje.



Uwielbiam ten sos, bo w każdej chwili mogę szybko dorobić porcyjkę. Idealnie nadaje się do lodów, owsianki, kanapek lub jako dip do owoców (cudownie smakuje w połączeniu z kwaśnymi jabłkami).

Przygotowany sos należy przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Idealny do owoców :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków! Brzmi zachęcająco ; )

    OdpowiedzUsuń