środa, 6 czerwca 2018

SEROWE NACHOSY I PROSTA SALSA POMIDOROWA

Ciepłe wiosenne popołudnia sprzyjają licznym spotkaniom z przyjaciółmi, ale i przyjemnym wieczorom z drugą połówką. Świetną przekąską, która nasyci naszych gości, są nachosy. Ale nie byle jakie! Pełne smaku i pysznych dodatków. Do tego szybko się je przygotowuje i są przepyszne. Koniecznie spróbujcie!

Kilka słów o chipsach tortilli.
Obecnie w Biedronce (nie jest to post sponsorowany) można dostać chipsy tortilli o bardzo ciekawych smakach i kolorach. Marka chipsów to Mister Freed. Do wyboru mam chipsy z dodatkiem jarmużu i szpinaku, wieloziarniste z nasionami chia oraz moje ulubione - z niebieską kukurydzą. Skład podany na opakowaniu jest naprawdę w porządku! Będą idealnie nadawały się do naszego przepisu. Oczywiście, możecie użyć każdych innych nachosów.

Do moich nachosów użyłam połączenia sera cheddar oraz grana padano, jednak jeśli macie mozarellę lub inny ser np. wegański, nie wahajcie się go użyć!



Składniki na nachosy:
1 paczka ulubionych chipsów tortilli ok. 135 g (użyłam mixu chipsów tortilli wymienionych wyżej)
1 awokado + odrobina soku z cytryny
70 g sera cheddar
30 g sera grana padano
Szczypiorek do posypania

Składniki na salsę pomidorową:
2 dojrzałe duże pomidory (wybrałam jeden czerwony i jeden żółty)
1/4 cebuli czerwonej
1 mały ząbek czosnku
Sól, pieprz, płatki chilli



Przepis:
Naczosy przesypujemy do naczynia żaroodpornego, brytfanki lub innego naczynia nadającego się do zapiekania w piekarniku. Awokado kroimy w kostkę i dodajemy odrobinę soku z cytryny, całość mieszamy. Na wierzch nachosów przekładamy pokrojone awokado, starty ser grana padano oraz cheddar. Całość posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Tak przygotowane nachosy wykłądamy do nagrzanego do 175C piekarnika i zapiekamy 10-15 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć podpieczone chipsy).

W tym czasie przygotowujemy salsę pomidorową.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je w blenderze (użyłam Thermomixa). Dodajemy ćwiartkę czerwonej cebuli, obrany czosnek oraz przyprawy. Całość blendujemy przez chwilę do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (TM5 ok. 15 sek na obrotach 4-5). Jeśli nie posiadacie blendera, możecie śmiało wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę.

Nachosy podajemy na ciepło razem z salsą. Polecam również inne dodatki np. hummus. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam :) Brzmi ekstra! Ja lubię czasem coś takiego pochrupać :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne jako przekąska na wieczór do filmu!

    OdpowiedzUsuń